Септември 11, 2019
Интересни / Продукти

Историята на Nike Air Force I

Nike Air Force I е обувка с основен принос за развитието на снийкър-културата и уличната мода. През 1982 г. излиза за първи път и се "циментира" на едно от челните места в класацията от предпочитани модели. Дизайнер е Брус Килгор, който първоначално показва само висока версия. Моделът, разбира се е иконичен и до днес, като съществуват огромно количество версии и модификации, както и различни колаборации.

На челно място и със специален статут е и сигурно винаги ще бъде обаче именно белият нисък Air Force I - определян от мнозина като перфектната обувка на Nike.

Макар големите брандове да не признават това, през 80-те години основни "инфлуенсъри" в сферата на уличната мода са нарко-дилърите. В този период крак-епидемията е завладяла улиците на Ню Йорк и точно дилърите са хората разполагащи с достатъчно пари за пръскане - съответно основно за дрехи, обувки и бижута. По този начин и предпочитания от тях нисък бял Air Force I започва да трупа популярност, достигайки легендарна такава.

Няма нужда даже да се споменава ролята на обувката в хип-хоп културата. Първоначално Jay-Z, Nelly, Terror Squad имат специално място в лириките си за нея. Известен факт е, че Dr. Dre носи само нисък бял AFI - нов чифт всеки ден. Дълго време в аутфита на A$AP Rocky пък присъстваше бял Air Force I Mid. Изобщо малко са артистите от онзи период та чак до днес, за които този модел да не е един от основните в ротацията им, предпочитан или пък даже най-важен.

Линк към AFI low white: http://bit.ly/2m4gxHR

Линк към цялата Air Force I селекция: http://bit.ly/2k6MHlo

 
 

Търсене

Език BG EN
Валута лв. $
Loading...